Ekonomická výhodnost fotovoltaiky: Kdy se vám investice vrátí zpět?

Solární panel

Všichni se snažíme ušetřit, a přitom si zachovat svůj standard. A třeba taková elektřina patří k těm největším položkám rodinného rozpočtu. To máte vytápění, vaření, ohřev vody, energie pro stále více a více elektrospotřebičů… A pravidelné zálohy za elektřinu rostou a rostou. Řešením může být právě fotovoltaika na klíč. Díky tomu, že si budete vyrábět vlastní elektřinu, šetříte za tu neodebranou ze sítě. Přečtěte si další tipy, jak ušetřit nejen na elektřině.

Je fotovoltaika zbytečná a jen pro bohaté? Vyvracíme 3 nejrozšířenější mýty

Kolem fotovoltaiky stále panuje dost mýtů. A to i přesto, že už zdaleka nejde o výdobytek, který bychom znali sotva pár měsíců.

Pořízení solárního systému je drahé

Pořízení solárního systému rozhodně něco stojí. Vždy záleží na velikosti elektrárny, technickém řešení, kvalitě a na dalších vlastnostech. Dobrou zprávou ale je, že na pořízení fotovoltaického systému nejste sami. Pomůže vám stát. Stačí splnit podmínky pro získání dotace, a jakmile instalaci vlastní solární elektrárny zaplatíte, finanční injekce vám přijde na účet.

Konkrétně mluvíme o dotaci Nová zelená úsporám, díky které vám v případě fotovoltaického řešení na účet přiteče maximálně 50 % z uznatelných nákladů. A čím promyšlenější je solární systém, tím větší je i dotace. Vyšplhat může až na částku 212 ‍500 Kč. V případě kombinace s domácí nabíječkou Wallbox a ‍vlastním elektrickým ohřevem vody s ‍minimální zásobou 120 ‍l lze čerpat až ‍212 500 ‍Kč.

Fotovoltaika se nevyplatí

Jestli se vám fotovoltaika vyplatí, nebo nevyplatí, o tom se můžete jednoduše přesvědčit sami a během chvilky. Bude pak na vás, jestli se do budování domácí solární elektrárny pustíte.

My ale máme spočítáno například to, že s 8 solárními panely o výkonu 3,4 ‍kWp (kilowatt peak) a roční výrobou 4,3 ‍MWh můžete za 30 let životnosti systému ušetřit i 645 ‍000 ‍. Oproti pořizovacím nákladům ve výši 158 ‍000 ‍Kč, které uvádíme na předchozích řádcích, je to podstatně vyšší částka, že?

Je jen pro ty, kteří chtějí šetřit životní prostředí

Ruku na srdce, kdo se ho dnes šetřit nesnaží? Rozhodně to ale není, nebo by neměl být jediný argument, proč si solární systém pořídit. To, že jde o řešení přívětivé k přírodě, je ale pravda. Navíc s vlastním solárním systémem získáte také větší nezávislost na energii ze sítě. V případě výpadku proudu můžete čerpat buď elektřinu, kterou vaše elektrárna právě vyrobila, nebo tu, kterou si ukládáte do baterie.

Co musí žadatel splnit, aby dostal dotaci?

Jestli vám naskočí husí kůže, když se začne mluvit o dotacích, protože si s nimi hned spojíte štosy dokumentů, kterým nerozumíte, nepříjemné úředníky a nejistotu, jestli se na vás štěstí z programu Nová zelená úsporám usměje, zapomeňte na to. V innogy se o všechnu administrativu spojenou se získáním dotace postaráme za vás. Navíc garantujeme, že pokud dotaci od státu nezískáte, vyplatíme vám ji my.

Jaké jsou tedy podmínky pro získání dotace?

  • O dotaci může požádat majitel rodinného domu či jiného objektu k bydlení. Může jít o fyzickou i právnickou osobu.
  • Budova musí splňovat definici rodinného domu nebo objektu k bydlení. Co to znamená? Že je víc než polovina podlahové plochy určena k trvalému bydlení a dům nemá víc než tři samostatné byty. Umíme ale i ‍dotace na bytové domy.
  • V katastru by měl být dům veden jako rodinný. U tohoto bodu jsou však možné výjimky (objekt k bydlení, hospodářská usedlost, chalupa s ‍trvalým bydlištěm apod.).
  • V domě nemusíte mít trvalé bydliště. Potřebujete jen plnou moc od majitele.
  • Nemusíte si ani lámat hlavu s technickými podmínkami. Není například nutné, aby měl dům tepelnou izolaci nebo výhodnější energetickou třídu.

Vyberte si z balíčků ten svůj

innogy nabízí více řešení, ale nejefektivnější je tzv. hybridní fotovoltaika s ‍baterií. 

Balíček innogy optimal (fotovoltaika s bateriemi) je pro rodinné domy s ‍roční spotřebou kolem 5-9 ‍MWh. Solární systém ročně vyrobí 8,9 ‍MWh, obsahuje baterie a ‍skládá se z ‍18 moderních elegantních celočerných panelů o ‍celkovém výkonu 7,7 ‍kWp. Vaše počáteční investice bude 417 ‍000 ‍Kč, přičemž můžete získat dotaci až ‍170 ‍000 ‍Kč. Celkem vás tedy tento solární systém přijde na 247 ‍000 ‍Kč. Za 30 ‍let s ‍ním ušetříte až 1 ‍680 ‍793 ‍Kč. To je až 56 ‍026 ‍Kč ročně.

Moderní řešení financí i životního prostředí

Díky fotovoltaice na klíč tedy můžete každý měsíc ušetřit i několik tisíc korun, které byste jinak vynaložili za elektřinu. Další plusem je menší závislost na energii ze sítě, což oceníte hlavně v případě výpadku proudu. A nakonec je tu ještě příroda, která si zaslouží péči nás všech a kterou tímto řešením zbavíte trošky té energetické nálože.

 

 

Zpět na blogové články