Servis fotovoltaické elektrárny není žádná věda

Žijeme v době, kdy se dá snad všechno pořídit na klíč. Klidně i solární elektrárna, která vám za dobu své životnosti pomůže ušetřit balík peněz za elektřinu, kterou byste bez ní odebírali ze sítě. Občas ale potřebuje pomoc.

S tím, kolik solárních panelů si pořídit, jak je umístit a zajistit jim co nejdelší životnost nebo jak celou fotovoltaiku zprovoznit, si u innogy nemusíte lámat hlavu. Nechte naše techniky pracovat podle předem připraveného návrhu na míru a jen se těšte na budoucnost s úsporami za energie. Zároveň ale starost o elektrárnu neházejte za hlavu úplně, čas od času vás potřebuje…

Jako o všechno, co má dlouho vydržet v té nejlepší kondici, je potřeba se o vlastní solární elektrárnu průběžně starat. Jestli teď čekáte velké zásahy do střechy nebo dlouhé hodiny práce můžete si oddychnout. Servis, který v innogy chápeme jako takovou preventivní prohlídku, probíhá maximálně efektivně a vyplatí se.

Objednejte si profesionální servis vaší elektrárny od innogy.

Prevence je vždycky nejlepší

Životnost fotovoltaických panelů přesahuje 30 let. Během této doby se bude jejich výkon mírně snižovat, sloužit vám ale bude stále maximálně efektivně. Lepší ale bude, když na ni necháte čas od času mrknout odborníka.

Při instalaci a zprovoznění vaší vlastní výrobny energie vás naši technici zaučí, jak celý systém kontrolovat vizuálně a na co se případně zaměřit. Jednou za 2 roky ale nechte provést obsáhlejší servis, ať už záruční, nebo pozáruční. Technici při něm používají moderní nástroje a ‍dokážou odhalit nedostatky a ‍poškození dřív, než mohou nadělat paseku, ale hlavně vám elektrárnu pokaždé nastaví, aby fungovala co nejlépe.

Vizuální kontrola je základ, ale nestačí. Jak servis probíhá? 

Kontrola fotovoltaiky jako takové ale není to jediné, na co byste neměli zapomínat. Solární elektrárna totiž s vaším domem tvoří jeden fungující celek. Proto by součástí důkladného servisu měla být i kontrola pojistek a pojistkového odpojovače, případné poškození kabeláže nebo koroze některých prvků. Když péči zanedbáte, můžou potíže s elektrárnou nastat okamžitě, stejně tak ale mohou nějakou dobu „bublat pod povrchem“ a projevit se, když to nebudete čekat.

K ‍zásadní úkonům patří optimalizace konfigurace nastavení podle požadavku objednatele.

Na kolik přijde pravidelná údržba a proč se vyplatí?

Zanedbávání pravidelných kontrol vás může vyjít pěkně draho, protože bez servisu se s největší pravděpodobností zkrátí životnost solární elektrárny. Představte si, že máte 8 solárních panelů o výkonu 3,4 ‍kWp (kilowatt peak) a vaše roční výroba přesahuje 4 ‍MWh. Za 30 let ušetříte na elektřině přes 600 000 Kč. Když ale o fotovoltaiku nebudete pečovat, může se její životnost zkrátit, nebo nebude elektřinu vyrábět a ‍uchovávat optimálně. V takovém případě můžete přijít o desítky tisíc korun, které byste jinak ušetřili.

Cena profesionálního servisu fotovoltaické elektrárny od innogy jen 2 ‍999 ‍Kč.

 

Zpět na blogové články